Medycyna PZWL.pl

PZWL

„Dieta bezGLUTENOWA – co wybrać?”

Nowość

Niezbędna w celiakii. Skuteczna w alergii na gluten oraz innych chorobach wywoływanych przez białko. I modna: wdrażana coraz częściej bez przesłanek zdrowotnych. Dieta bezglutenowa – metoda leczenia, ognisko dyskusji, przedmiot pytań. Oto odpowiedzi na te pytania.

Drugie wydanie książki „Dieta bezglutenowa: co wybrać?” zostało napisane przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”. Dostarcza wszechstronnej, aktualnej, ugruntowanej naukowo, ale podanej przystępnie wiedzy o diecie bezglutenowej. 

Udostępniamy Państwu rozdział Hanny Kunachowicz i Anny Wojtasikpod tytułem „Wymagania dla produktów bezglutenowych. Informacja dla konsumenta”. Autorki omawiają w nim rys historyczny zagadnienia, aktualne wymagania dla produktów bezglutenowych – przepisy prawne, kwestie, na które należy zwracać uwagę przy zakupie produktów bezglutenowych oraz podpowiadają, jak praktycznie wykorzystać informacje podawane na etykietach.

Zapraszamy do pobierania i lektury! 

Oceń

  • Obecnie 0 na 5 gwiazdek.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0

Dziękujemy za głos!

Już oceniałeś tą stronę, możesz oddać głos tylko raz!

Twoja ocena została zmieniona, dziękujemy za oddany głos!

Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby ocenić tą stronę.

Komentarze

Zobacz także

Dieta bezGLUTENOWA. Co wybrać? – Prof. dr hab. n. med. Jerzy Socha

Obecnie znanych i rozpoznawalnych jest wiele chorób glutenozależnych. Do najbardziej znanych zalicza się celiakię (chorobę trzewną). Jest to wyjątkowa choroba autoimmunizacyjna, gdyż wiadomo, jaki czynnik ją wywołuje – gluten. W ciągu dwóch ostatnich dekad obserwujemy wzrost częstości i zmienność manifestacji klinicznych celiakii, która uwarunkowana jest prawdopodobnie czynnikami środowiskowymi: żywieniem, zmianami mikrobioty jelitowej, infekcjami, zwiększoną przepuszczalnością błony śluzowej jelita bądź innymi czynnikami epigenetycznymi.

Czytaj więcej

„Dieta bezGlutenowa – co wybrać?” - recenzja

Książka „Dieta bezglutenowa. Co wybrać?” to bardzo dobrej jakości pozycja naukowa opracowana przez specjalistów Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”. W obecnych czasach, kiedy dieta bezglutenowa stała się modą, a w pszenicy upatruje się źródła wszelkich problemów, pozycja ta jest bardzo potrzebna, ponieważ jest źródłem merytorycznej wiedzy przedstawionej w klarowny i przystępny sposób. Z łatwością mogą z niej skorzystać dietetycy, lekarze, jak i osoby z chorobami glutenozależnymi.

Czytaj więcej

Do pobrania


Przejdź do działu reklamy i współpracy b2b

Nasi partnerzy