Autorzy:
Ewa Rychlik, Katarzyna Wolnicka
Książka jest skierowana do pacjentów cierpiących na dolegliwości trzustki. Autorzy przekazują podstawowe informacje o budowie i funkcjonowaniu tego narządu oraz o najczęściej występujących schorze...
Dowiedz się więcej
Dieta bezglutenowa - co wybrać?
Autorzy:
Krystyna Iwanow, Wojciech Kłys, Hanna Kunachowicz
Drugie wydanie książki „Dieta bezglutenowa: co wybrać?” zostało napisane przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”. Dostarcza wszechstron...
Dowiedz się więcej
Dieta ketogenna
Autorzy:
Magdalena Dudzińska
Nie u wszystkich dzieci chorych na padaczkę leczenie farmakologiczne pozwala wyeliminować napady lub zmniejszyć ich liczbę. Czy oporność choroby na leki przeciwpadaczkowe oznacza, że nie da się po...
Dowiedz się więcej
Dieta ketogenna
Autorzy:
Magdalena Dudzińska
Nie u wszystkich dzieci chorych na padaczkę leczenie farmakologiczne pozwala wyeliminować napady lub zmniejszyć ich liczbę. Czy oporność choroby na leki przeciwpadaczkowe oznacza, że nie da się po...
Dowiedz się więcej
Dna moczanowa
Autorzy:
Pachocka Lucyna, Jarosz Mirosław
Dna jest zaliczana do chorób cywilizacyjnych, związanych z nieprawidłowym sposobem odżywiania, polegającym na nadmiernym spożyciu potraw tłustych, bogatych w białko, oraz kawy i alkoholu. Jest to...
Dowiedz się więcej
Jem zdrowo. Węglowodany, indeks glikemiczny i inne składniki odżywcze
Autorzy:
Hanna Kunachowicz
Indeks glikemiczny to wskaźnik zawartości cukru w produkcie węglowodanowym.Wartość IG, określa wzrost glukozy we krwi, po spożyciu danego produktu. Dzięki tej informacji, możemy wybierać produkty...
Dowiedz się więcej
Niedożywienie związane z chorobą
Autorzy:
Włodzimierz Cebulski, Andrzej Opuchlik, Piotr Paluszkiewicz
Zgodnie z zaleceniami Ministerstwa Zdrowia opieka żywieniowa jest ważnym uzupełnieniem opieki lekarskiej i pielęgniarskiej. W książce opisano metody zapobiegania niedożywieniu szpitalnemu i jego w...
Dowiedz się więcej
Nowoczesna dietetyczna książka kucharska
Autorzy:
Wieczorek-Chełmińska Zofia
Wznowienie wydania 2.Wszechstronna publikacja ze sprawdzonymi przepisami. Receptury smacznych do przygotowania potraw, uwzględniające zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, witaminy i mi...
Dowiedz się więcej
Otyłość. Zapobieganie i leczenie
Autorzy:
Mirosław Jarosz, Longina Kłosiewicz-Latoszek, Wioleta Respondek
Złe nawyki żywieniowe i brak ruchu - to główne czynniki prowadzące do otyłości. W tym poradniku Czytelnik znajdzie rady dotyczące zdrowego trybu życia i leczenia dietą: jak zmienić sposób odżywian...
Dowiedz się więcej
Zaburzenia lipidowe
Autorzy:
Aleksandra Cichocka, Longina Kłosiewicz-Latoszek, Barbara Cybulska.
Na powstawanie zmian miażdżycowych w tętnicach wpływają przede wszystkim zaburzenia lipidowe (m.in. nadmiar cholesterolu lub zbyt małe stężenie dobrego cholesterolu HDL w osoczu krwi), a także nad...
Dowiedz się więcej