Autorzy:
Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski
Powtarzające się, uporczywe dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takie jak bóle brzucha, biegunki lub zaparcia, nie zawsze muszą być objawem groźnej choroby. Mogą one towarzyszyć schorzeni...
Dowiedz się więcej
Żywienie chorych z nowotworami
Autorzy:
Mirosław Jarosz, Iwona Sajór
Autorzy prezentują w poradniku praktyczne wskazówki dla lekarzy, dietetyków, pacjentów oraz osób opiekujących się chorymi. W szczegółowy sposób przedstawiają przyczyny i objawy wyniszczenia nowotw...
Dowiedz się więcej
Żywienie chorych ze stomią
Autorzy:
Redakcja: Mirosław Jarosz
Poradnik został napisany z myślą o chorych, u których z powodu ciężkiej choroby wykonano operacje brzuszną z wytworzeniem stomii. Autorzy poruszają w nim najważniejsze problemy, z którymi borykają...
Dowiedz się więcej
Żywienie w chorobach serca
Autorzy:
Zofia Wieczorek-Chełmińska
Cały cywilizowany świat już dawno wie, że nadmierne spożycie tłuszczów zwierzęcych, cukru i słodyczy, ograniczenie błonnika i witamin prowadzą do miażdżycy, nadciśnienia, zawału serca i zakrzepicy...
Dowiedz się więcej
Żywienie w chorobach wątroby dróg żółciowych i trzustki
Autorzy:
Zofia Wieczorek-Chełmińska
Choroby wątroby, dróg żółciowych i trzustki wynikają najczęściej z błędów żywieniowych, pośpiechu, ułatwień technologicznych i skażeń środowiska. W razie choroby trzeba stosować sprawdzone i skute...
Dowiedz się więcej
Żywienie w osteoporozie
Autorzy:
Zofia Wieczorek-Chełmińska
Osteoporoza dotyka osoby w wieku średnim i starsze. Często dowiadujemy się o jej występowaniu przy pierwszym złamaniu kości. Wtedy pojawia się problem zastosowania odpowiedniego leczenia, czyli pr...
Dowiedz się więcej