Medycyna PZWL.pl

PZWL

Dieta bezGLUTENOWA. Co wybrać? – Prof. dr hab. n. med. Jerzy Socha

Obecnie znanych i rozpoznawalnych jest wiele chorób glutenozależnych. Do najbardziej znanych zalicza się celiakię (chorobę trzewną). Jest to wyjątkowa choroba autoimmunizacyjna, gdyż wiadomo, jaki czynnik ją wywołuje – gluten. W ciągu dwóch ostatnich dekad obserwujemy wzrost częstości i zmienność manifestacji klinicznych celiakii, która uwarunkowana jest prawdopodobnie czynnikami środowiskowymi: żywieniem, zmianami mikrobioty jelitowej, infekcjami, zwiększoną przepuszczalnością błony śluzowej jelita bądź innymi czynnikami epigenetycznymi.

O ile u dzieci poniżej 3. roku życia nadal obserwujemy najczęściej postać klasyczną celiakii, o tyle u młodzieży i dorosłych przeważają postacie atypowe, w których objawy mogą dotyczyć różnych narządów, a zaburzenia stanu odżywiania mogą sięgać od niedożywienia do otyłości.

Specyfika przebiegu klinicznego celiakii: jej zmienność w czasie, wielonarządowość, konieczność stosowania diety , wymaga przeanalizowania skuteczności systemu długofalowej opieki nad osobami z celiakią. Obecnie dysponujemy aktualnymi wytycznymi diagnostyki choroby trzewnej, poprawiła się także dostępność badań serologicznych i genetycznych. Wytyczne obejmują i definiują grupy ryzyka wystąpienia celiakii, dla których możliwe i wskazane jest przeprowadzenie badań przesiewowych. Ze względu na możliwość ujawnienia się choroby w każdym wieku toczy się dyskusja, kiedy i jak często, biorąc pod uwagę również koszty, powinno się wykonywać badania przesiewowe. Z punktu widzenia poznawczego i praktycznego istnieje duża potrzeba dalszych badań nad nieceliakalną nadwrażliwością na gluten w różnicowaniu z celiakią.

Obserwuje się postęp w zakresie badań genetycznych w celiakii, choć na chwilę obecną jedynie oznaczenie haplotypów HLA-DQ2 i HLA-DQ8 ma znaczenie w praktyce klinicznej. Znacząco poprawiły się jakość i dostęp do podstawowych i gotowych produktów bezglutenowych. Mimo to nadal istotnym problemem jest nieprzestrzeganie diety bezglutenowej, a dotyczy to  nawet 20-80% pacjentów. Niezależnie od postaci klinicznej celiakii nieprzestrzeganie diety bezglutenowej może prowadzić do licznych powikłań, w tym do  osteoporozy i chorób nowotworowych jelita cienkiego, a ostatnio coraz więcej doniesień dotyczy zwiększonego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych na tle miażdżycy. Dlatego warta podkreślenia jest rola dietetyków w długofalowej opiece nad pacjentami z celiakią.

Oddana do druku monografia Dieta bezGLUTENOWA. Co wybrać? Zawiera kompendium wiedzy nt. celiakii i innych chorób glutenozależnych, żywności bezglutenowej, wartości odżywczych produktów bezglutenowych, aktualnych zaleceń do stosowania diety bezglutenowej oraz znakowania produktów bezglutenowych

Ponadto na uwagę zasługują praktyczne wskazówki i porady, tabele wartości odżywczej produktów oraz ich przybliżone miary i wagi, które powinny ułatwić pacjentom realizację i akceptację stosowanej diety.

- Z przedmowy Prof. dr. hab. n. med. Jerzego Sochy

 

Zapraszamy do pobierania z naszej strony rozdziału, dotyczącego wymagań dla produktów bezglutenowych, autorstwa Hanny Kunachowicz i Anny Wojtasik

Oceń

  • Obecnie 5 na 5 gwiazdek.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5

Dziękujemy za głos!

Już oceniałeś tą stronę, możesz oddać głos tylko raz!

Twoja ocena została zmieniona, dziękujemy za oddany głos!

Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby ocenić tą stronę.

 

Komentarze

Zobacz także

„Dieta bezGlutenowa – co wybrać?” - recenzja

Książka „Dieta bezglutenowa. Co wybrać?” to bardzo dobrej jakości pozycja naukowa opracowana przez specjalistów Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”. W obecnych czasach, kiedy dieta bezglutenowa stała się modą, a w pszenicy upatruje się źródła wszelkich problemów, pozycja ta jest bardzo potrzebna, ponieważ jest źródłem merytorycznej wiedzy przedstawionej w klarowny i przystępny sposób. Z łatwością mogą z niej skorzystać dietetycy, lekarze, jak i osoby z chorobami glutenozależnymi.

Czytaj więcej

Do pobrania


Przejdź do działu reklamy i współpracy b2b

Nasi partnerzy

FB