
Nieśmiałość nie jest w dzisiejszym świecie popularna, nie jest też gorącym tematem dyskusji, jak na przykład nadpobudliwość czy dysleksja. W świecie ludzi przebojowych, pewnych siebie, nie ma na nią miejsca. Dla wielu rodziców ich dziecko już od urodzenia „skazane jest na sukces”. Zatem z istoty rzeczy nie może być nieśmiałe! Zdarzają się opinie, że… nieśmiałe znaczy nieudolne, niezaradne, gorsze... Nic bardziej mylnego!
Nieśmiałość to bardzo indywidualna sprawa i każdy z rodziców, nauczycieli powinien znaleźć swój sposób pracy z taką osobą. Dzieci zmagające się z nieśmiałością są zazwyczaj bardzo wrażliwe, dlatego konfrontacja z rzeczywistością powinna być przemyślana i ostrożna. Jak zachować odpowiedni balans? Bardzo pomocny w tej kwestii będzie nasz temat numeru. Przeczytacie w nim rady psychologa i pedagoga, jak można razem z dzieckiem pokonać jego nieśmiałość. Jak je skutecznie wspierać, motywować i pomagać w wychodzeniu ze skorupki nieśmiałości. Jedno jest pewne, wyjątkowy jest moment, gdy z małego, nieśmiałego dziecka zaczyna wyrastać pewny siebie młody człowiek – to prawie tak, jak w bajce o „brzydkim kaczątku”.
W ostatnim tegorocznym wydaniu „Twojego Juniora” znajdziemy wiele ciekawych, zimowych tematów – w tym przegląd zimowych sportów, porady, jak przygotować Juniora na zimowisko, jak wzmacniać odporność dziecka. Są też propozycje niebanalnego spędzania czasu dla małych eksperymentatorów, ciekawych świata i kreatywnych. Rodzice małych bałaganiarzy natomiast z przyjemnością przeczytają artykuł prof. Edyty Gruszczyk-Kolczyńskiej „O dzieciach siejących bałagan”.
Światowy Dzień Cukrzycy został ustanowiony w 1991 r. przez Międzynarodową Federację Diabetologiczną (International Diabetes Federation - IDF) oraz Światową Organizacją Zdrowia (World Health Organization - WHO) jako odpowiedź na wyraz obaw związanych z nasilającym się występowaniem przypadków cukrzycy na całym świecie.
Doktor n. med. Stanisław Kłąk, który jest prezesem zarządu głównego Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego, opowiada o nowych ustaleniach dotyczących oceny stanu odżywienia u pacjentów oraz o skalach jego pomiaru. Zapraszamy do oglądania!
29 października 2016 r. Warszawa, hotel Sofitel Victoria Znakomita okazja do spotkania dla wszystkich, których jednoczy chęć pomocy chorym na cukrzycę.