
Niezbędna w celiakii. Skuteczna w alergii na gluten oraz innych chorobach wywoływanych przez białko. I modna: wdrażana coraz częściej bez przesłanek zdrowotnych. Dieta bezglutenowa – metoda leczenia, ognisko dyskusji, przedmiot pytań. Oto odpowiedzi na te pytania.
Drugie wydanie książki „Dieta bezglutenowa: co wybrać?” zostało napisane przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”. Dostarcza wszechstronnej, aktualnej, ugruntowanej naukowo, ale podanej przystępnie wiedzy o diecie bezglutenowej.
Udostępniamy Państwu rozdział Hanny Kunachowicz i Anny Wojtasikpod tytułem „Wymagania dla produktów bezglutenowych. Informacja dla konsumenta”. Autorki omawiają w nim rys historyczny zagadnienia, aktualne wymagania dla produktów bezglutenowych – przepisy prawne, kwestie, na które należy zwracać uwagę przy zakupie produktów bezglutenowych oraz podpowiadają, jak praktycznie wykorzystać informacje podawane na etykietach.
Zapraszamy do pobierania i lektury!
Komentarze