Autorzy:
Redakcja: Dorota Ksykiewicz
Seria podręczników dla studentów studiów pielęgniarskich (14) Książka jest kontynuacją podręcznika Podstawy organizacji pracy pielęgniarskiej. Została napisana z myślą o osobach zainteresowanych p...
Dowiedz się więcej
Zdrowie publiczne
Autorzy:
Redakcja: Teresa Bernadetta Kulik, Anna Pacian
Zdrowie Publiczne jest dziedziną interdyscyplinarną skupiającą zagadnienia zarówno z zakresu medycyny, ekonomii, prawa, zarządzania, jak i socjologii oraz psychologii.W podręczniku omówiono zagadn...
Dowiedz się więcej
Zespół Sudecka / Algodystrofia / CRPS
Autorzy:
Andrzej Żyluk
Niniejsza publikacja stanowi zaktualizowane, gruntownie zweryfikowane i rozszerzone drugie wydanie cenionej przez Czytelników monografii, którą autor opublikował w 2000 r. pod tytułem „Algodystrof...
Dowiedz się więcej
Zespół jelita nadwrażliwego
Autorzy:
Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski
Powtarzające się, uporczywe dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takie jak bóle brzucha, biegunki lub zaparcia, nie zawsze muszą być objawem groźnej choroby. Mogą one towarzyszyć schorzeni...
Dowiedz się więcej
Żywienie chorych z nowotworami
Autorzy:
Mirosław Jarosz, Iwona Sajór
Autorzy prezentują w poradniku praktyczne wskazówki dla lekarzy, dietetyków, pacjentów oraz osób opiekujących się chorymi. W szczegółowy sposób przedstawiają przyczyny i objawy wyniszczenia nowotw...
Dowiedz się więcej
Żywienie chorych ze stomią
Autorzy:
Redakcja: Mirosław Jarosz
Poradnik został napisany z myślą o chorych, u których z powodu ciężkiej choroby wykonano operacje brzuszną z wytworzeniem stomii. Autorzy poruszają w nim najważniejsze problemy, z którymi borykają...
Dowiedz się więcej
Żywienie w chorobach kostno-stawowych
Autorzy:
Zofia Wieczorek-Chełmińska
O ogromnym wsparciu, jakie w leczeniu różnorodnych schorzeń może dać prawidłowa dieta, nie trzeba przekonywać. Problem jest tylko w tym, aby stosując się do zaleceń lekarza jeść nie tylko zdrowo,...
Dowiedz się więcej
Żywienie w chorobach serca
Autorzy:
Zofia Wieczorek-Chełmińska
Cały cywilizowany świat już dawno wie, że nadmierne spożycie tłuszczów zwierzęcych, cukru i słodyczy, ograniczenie błonnika i witamin prowadzą do miażdżycy, nadciśnienia, zawału serca i zakrzepicy...
Dowiedz się więcej
Żywienie w chorobach wątroby dróg żółciowych i trzustki
Autorzy:
Zofia Wieczorek-Chełmińska
Choroby wątroby, dróg żółciowych i trzustki wynikają najczęściej z błędów żywieniowych, pośpiechu, ułatwień technologicznych i skażeń środowiska. W razie choroby trzeba stosować sprawdzone i skute...
Dowiedz się więcej
Żywienie w niedoczynności tarczycy
Autorzy:
Mirosław Jarosz, Hanna Stolińska, Diana Wolańska
Co, jak i dlaczego warto jeść, czego należy się wystrzegać, czego nie wolno pomijać?. Zawarte w naszym poradniku odpowiedzi na te pytania wytyczają chorym drogę do polepszenia jakości życia. Autor...
Dowiedz się więcej
Żywienie w osteoporozie
Autorzy:
Zofia Wieczorek-Chełmińska
Osteoporoza dotyka osoby w wieku średnim i starsze. Często dowiadujemy się o jej występowaniu przy pierwszym złamaniu kości. Wtedy pojawia się problem zastosowania odpowiedniego leczenia, czyli pr...
Dowiedz się więcej