Medycyna PZWL.pl

PZWL

Żywienie w chorobach wątroby dróg żółciowych i trzustki

Zofia Wieczorek-Chełmińska
Polecane

Choroby wątroby, dróg żółciowych i trzustki wynikają najczęściej z błędów żywieniowych, pośpiechu, ułatwień technologicznych i skażeń środowiska. W razie choroby trzeba stosować sprawdzone i skuteczne diety, które proponuje autorka. Zaleca produkty naturalne zawierające białko, witaminy, mikroelementy i błonnik – niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podaje również gotowe przepisy kulinarne na zupy, dania główne, przystawki i napoje.

Oceń

  • Obecnie 0 na 5 gwiazdek.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0

Dziękujemy za głos!

Już oceniałeś tą stronę, możesz oddać głos tylko raz!

Twoja ocena została zmieniona, dziękujemy za oddany głos!

Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby ocenić tą stronę.

Polecane publikacje

Zobacz także

Wirusowe zapalenie wątroby typu C jako problem zakażeń szpitalnych w Polsce

Wirusowe zapalenie wątroby typu C stanowi istotny problem kli¬niczny, diagnostyczny, epidemiologiczny oraz społeczny w Polsce i na świecie. Czynnikiem etiologicznym tego zapalenia jest wirus HCV (ang. hepatitis C virus), który jest przenoszony za pośred-nictwem krwi i preparatów krwiopochodnych. Według danych szacunkowych w Polsce jest zakażonych około 730 000 osób, a na świecie około 170 mln. U wielu osób rozpoznanie lekarskie dotyczy już późnych następstw WZW typu C, w postaci marskości wątroby lub raka wątroby.

Czytaj więcej

Łagodne zmiany ogniskowe wątroby – wskazania do leczenia

Jakie są wskazania do leczenia zmian ogniskowych wątroby? Profesor dr hab. n. med. Piotr Małkowski, dziekan Wydziału Nauki o Zdrowiu WUM, Profesor w Katedrze i Klinice Chirurgii Ogólnej Transplantacyjnej i Wątroby WUM, omawia kwestie związane z powiększaniem się guza, guzami objawowymi oraz z ryzykiem zezłośliwienia guza.

Czytaj więcej

„Dieta bezGlutenowa – co wybrać?” - recenzja

Książka „Dieta bezglutenowa. Co wybrać?” to bardzo dobrej jakości pozycja naukowa opracowana przez specjalistów Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”. W obecnych czasach, kiedy dieta bezglutenowa stała się modą, a w pszenicy upatruje się źródła wszelkich problemów, pozycja ta jest bardzo potrzebna, ponieważ jest źródłem merytorycznej wiedzy przedstawionej w klarowny i przystępny sposób. Z łatwością mogą z niej skorzystać dietetycy, lekarze, jak i osoby z chorobami glutenozależnymi.

Czytaj więcej

Do pobrania

Przejdź do działu reklamy i współpracy b2b

Nasi partnerzy