Medycyna PZWL.pl

PZWL

Żywienie chorych z nowotworami

Mirosław Jarosz, Iwona Sajór
Polecane

Autorzy prezentują w poradniku praktyczne wskazówki dla lekarzy, dietetyków, pacjentów oraz osób opiekujących się chorymi. W szczegółowy sposób przedstawiają przyczyny i objawy wyniszczenia nowotworowego. W przypadku terapii związanej z chorobą ważne jest leczenie wspomagające i przestrzeganie zaleceń żywieniowych. Wskazani koncentrują się na postępowaniu m.in. przy utracie/przyroście masy ciała, zaburzeniach odczuwania smaku i zapachu, suchości w jamie ustnej, utracie apetytu, stanach zapalnych jamy ustnej i przełyku, wymiotach, biegunkach, zaparciach i niedokrwistości.
W publikacji znajdują się także wskazówki dietetyczne do stosowania po terapii onkologicznej, jak również dotyczące trybu życia, w tym aktywności fizycznej, osób z nowotworem i wyleczonych.
Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.

Oceń

  • Obecnie 0 na 5 gwiazdek.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0

Dziękujemy za głos!

Już oceniałeś tą stronę, możesz oddać głos tylko raz!

Twoja ocena została zmieniona, dziękujemy za oddany głos!

Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby ocenić tą stronę.

Polecane publikacje

Zobacz także

Fascynująca dziedzina wielu możliwości

Medyczna dyscyplina dla ludzi z pasją W onkologii jest mnóstwo do odkrycia i do zbadania, a świadomość, że można coraz sku-teczniej pomagać pacjentom to źródło ogromnej satysfakcji. Dlatego specjalizacje onkolo-giczne to świetne rozwiązanie dla lekarzy, którzy planując przyszłość stawiają na rozwój zawodowy i naukowy – zapewniają prof. Maciej Krzakowski, kierownik Kliniki Nowotworów Płuca i Klatki Piersiowej Narodowego Instytutu Onkologii w Warszawie i konsultant krajowy w dziedzinie onkologii klinicznej oraz dr hab. n. med. Bożena Cybul-ska – Stopa z Narodowego Instytutu Onkologii - Państwowego Instytutu Badawczego, Oddział w Krakowie.

Czytaj więcej

Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka – Ciborowska, Rudnicka (2014) – wydanie IV

To już IV wydanie książki, które zawiera aktualne informacje w dziedzinie żywienia ludzi zdrowych i chorych. Wydanie to zostało również poszerzone o treści dotyczące leczenia żywieniowego ( dojelitowego i pozajelitowego), zwłaszcza preparatów, które są w nim stosowane oraz mieszanek żywieniowych dla niemowląt, a także najnowsze wytyczne dotyczące postępowania i żywienia osób z cukrzycą.

Czytaj więcej

Do pobrania

Przejdź do działu reklamy i współpracy b2b

Nasi partnerzy