
Jest to nowoczesny podręcznik akademicki, w którym omówiono podstawowe składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie. Przedstawiono też główne grupy produktów żywnościowych, ich wartość odżywczą, występowanie i pożądaną wielkość spożycia. Cenne jest uwzględnienie problemu interakcji witamin z lekami. Szczególną uwagę zwrócono na racjonalny sposób odżywiania się różnych grup ludności, metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia oraz rolę dietetyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Jeden z rozdziałów poświęcono różnym rodzajom diet, stosowanym współcześnie, oraz alternatywnym sposobom żywienia.
Publikacja jest przeznaczona dla studentów wydziałów farmaceutycznych akademii medycznych i innych uczelni, które w swych programach nauczania uwzględniają naukę o żywności i żywieniu, np. dietetycy, pielęgniarki, studenci uczelni rolniczych.
Media zasypują nas informacjami o dietach-cud, które pozwalają pozbyć się zbędnych kilogramów w 10 dni. Niestety, często nie mają one racjonalnych postaw.
W Polsce odsetek porodów przedwczesnych wynosi około 6%. Szanse dziecka na prawidłowy rozwój zależą od stopnia niedojrzałości biologicznej, przebiegu ciąży, przyczyn porodu przedwczesnego oraz stanu, w jakim rodzi się dziecko.Wśród wielu problemów wynikających z wcześniactwa na szczególną uwagę zasługuje aspekt żywienia [1].
Książka „Dieta bezglutenowa. Co wybrać?” to bardzo dobrej jakości pozycja naukowa opracowana przez specjalistów Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”. W obecnych czasach, kiedy dieta bezglutenowa stała się modą, a w pszenicy upatruje się źródła wszelkich problemów, pozycja ta jest bardzo potrzebna, ponieważ jest źródłem merytorycznej wiedzy przedstawionej w klarowny i przystępny sposób. Z łatwością mogą z niej skorzystać dietetycy, lekarze, jak i osoby z chorobami glutenozależnymi.