Autorzy:
Mirosław Jarosz, Iwona Sajór
Autorzy prezentują w poradniku praktyczne wskazówki dla lekarzy, dietetyków, pacjentów oraz osób opiekujących się chorymi. W szczegółowy sposób przedstawiają przyczyny i objawy wyniszczenia nowotw...
Dowiedz się więcej
Żywienie chorych ze stomią
Autorzy:
Redakcja: Mirosław Jarosz
Poradnik został napisany z myślą o chorych, u których z powodu ciężkiej choroby wykonano operacje brzuszną z wytworzeniem stomii. Autorzy poruszają w nim najważniejsze problemy, z którymi borykają...
Dowiedz się więcej
Żywienie w chorobach kostno-stawowych
Autorzy:
Zofia Wieczorek-Chełmińska
O ogromnym wsparciu, jakie w leczeniu różnorodnych schorzeń może dać prawidłowa dieta, nie trzeba przekonywać. Problem jest tylko w tym, aby stosując się do zaleceń lekarza jeść nie tylko zdrowo,...
Dowiedz się więcej
Żywienie w chorobach serca
Autorzy:
Zofia Wieczorek-Chełmińska
Cały cywilizowany świat już dawno wie, że nadmierne spożycie tłuszczów zwierzęcych, cukru i słodyczy, ograniczenie błonnika i witamin prowadzą do miażdżycy, nadciśnienia, zawału serca i zakrzepicy...
Dowiedz się więcej
Żywienie w chorobach wątroby dróg żółciowych i trzustki
Autorzy:
Zofia Wieczorek-Chełmińska
Choroby wątroby, dróg żółciowych i trzustki wynikają najczęściej z błędów żywieniowych, pośpiechu, ułatwień technologicznych i skażeń środowiska. W razie choroby trzeba stosować sprawdzone i skute...
Dowiedz się więcej
Żywienie w niedoczynności tarczycy
Autorzy:
Mirosław Jarosz, Hanna Stolińska, Diana Wolańska
Co, jak i dlaczego warto jeść, czego należy się wystrzegać, czego nie wolno pomijać?. Zawarte w naszym poradniku odpowiedzi na te pytania wytyczają chorym drogę do polepszenia jakości życia. Autor...
Dowiedz się więcej
Żywienie w osteoporozie
Autorzy:
Zofia Wieczorek-Chełmińska
Osteoporoza dotyka osoby w wieku średnim i starsze. Często dowiadujemy się o jej występowaniu przy pierwszym złamaniu kości. Wtedy pojawia się problem zastosowania odpowiedniego leczenia, czyli pr...
Dowiedz się więcej