Medycyna PZWL.pl

PZWL

Bezpłatny newsletter

Zaprenumeruj newsletter, aby otrzymać najświeższe informacje

Kalendarz

Kwiecień  2019
Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 Żywienie kliniczne w praktyce Żywienie Kliniczne w praktyce Export do Google Export do CSV Export do Outlook 6 7
8 AKADEMIA RAKA PIERSI nowości, wyzwania, kontrowersje EDYCJA 2019 Szanowni Państwo, Drodzy Koledzy, Export do Google Export do CSV Export do Outlook 9 10 11 12 13 Akademia Czerniaka 2019 Szanowni Państwo, zapraszamy do udziału w spotkaniach, podczas których na prawdziwych przykładach omówimy możliwe w Polsce, najbardziej aktualne drogi leczenia i zalecane terapie czerniaka i innych nowotworów skóry, porozmawiamy o skutecznej profilaktyce, standardach PTChO oraz sprawdzonych metodach leczenia powikłań. Export do Google Export do CSV Export do Outlook 14
15 Innowacyjne terapie w onkologii Szanowni Państwo, Export do Google Export do CSV Export do Outlook 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Specjalista

Przeczytaj artykuł

Zobacz więcej

„Dieta bezGlutenowa – co wybrać?” - recenzja

Książka „Dieta bezglutenowa. Co wybrać?” to bardzo dobrej jakości pozycja naukowa opracowana przez specjalistów Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”. W obecnych czasach, kiedy dieta bezglutenowa stała się modą, a w pszenicy upatruje się źródła wszelkich problemów, pozycja ta jest bardzo potrzebna, ponieważ jest źródłem merytorycznej wiedzy przedstawionej w klarowny i przystępny sposób. Z łatwością mogą z niej skorzystać dietetycy, lekarze, jak i osoby z chorobami glutenozależnymi.

Czytaj więcej

Dieta bezGLUTENOWA. Co wybrać? – Prof. dr hab. n. med. Jerzy Socha

Obecnie znanych i rozpoznawalnych jest wiele chorób glutenozależnych. Do najbardziej znanych zalicza się celiakię (chorobę trzewną). Jest to wyjątkowa choroba autoimmunizacyjna, gdyż wiadomo, jaki czynnik ją wywołuje – gluten. W ciągu dwóch ostatnich dekad obserwujemy wzrost częstości i zmienność manifestacji klinicznych celiakii, która uwarunkowana jest prawdopodobnie czynnikami środowiskowymi: żywieniem, zmianami mikrobioty jelitowej, infekcjami, zwiększoną przepuszczalnością błony śluzowej jelita bądź innymi czynnikami epigenetycznymi.

Czytaj więcej

Książki

Zobacz więcej

Obejrzyj video

Zobacz więcej

Rozpoznawanie niedożywienia wśród pacjentów

Doktor n. med. Stanisław Kłąk, który jest prezesem zarządu głównego Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego, opowiada o nowych ustaleniach dotyczących oceny stanu odżywienia u pacjentów oraz o skalach jego pomiaru. Zapraszamy do oglądania!

Czytaj więcej

Przejdź do działu reklamy i współpracy b2b

Nasi partnerzy

FB