
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 Akademia Czerniaka 2019 Szanowni Państwo, zapraszamy do udziału w spotkaniach, podczas których na prawdziwych przykładach omówimy możliwe w Polsce, najbardziej aktualne drogi leczenia i zalecane terapie czerniaka i innych nowotworów skóry, porozmawiamy o skutecznej profilaktyce, standardach PTChO oraz sprawdzonych metodach leczenia powikłań Export do Google Export do CSV Export do Outlook | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 Akademia Czerniaka 2019 Szanowni Państwo, zapraszamy do udziału w spotkaniach, podczas których na prawdziwych przykładach omówimy możliwe w Polsce, najbardziej aktualne drogi leczenia i zalecane terapie czerniaka i innych nowotworów skóry, porozmawiamy o skutecznej profilaktyce, standardach PTChO oraz sprawdzonych metodach leczenia powikłań. Pokażemy, jak powinna wyglądać współpraca pomiędzy lekarzami różnych specjalności, skutkująca uzyskaniem optymalnych efektów terapeutycznych. Export do Google Export do CSV Export do Outlook | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 |
Książka „Dieta bezglutenowa. Co wybrać?” to bardzo dobrej jakości pozycja naukowa opracowana przez specjalistów Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”. W obecnych czasach, kiedy dieta bezglutenowa stała się modą, a w pszenicy upatruje się źródła wszelkich problemów, pozycja ta jest bardzo potrzebna, ponieważ jest źródłem merytorycznej wiedzy przedstawionej w klarowny i przystępny sposób. Z łatwością mogą z niej skorzystać dietetycy, lekarze, jak i osoby z chorobami glutenozależnymi.
Obecnie znanych i rozpoznawalnych jest wiele chorób glutenozależnych. Do najbardziej znanych zalicza się celiakię (chorobę trzewną). Jest to wyjątkowa choroba autoimmunizacyjna, gdyż wiadomo, jaki czynnik ją wywołuje – gluten. W ciągu dwóch ostatnich dekad obserwujemy wzrost częstości i zmienność manifestacji klinicznych celiakii, która uwarunkowana jest prawdopodobnie czynnikami środowiskowymi: żywieniem, zmianami mikrobioty jelitowej, infekcjami, zwiększoną przepuszczalnością błony śluzowej jelita bądź innymi czynnikami epigenetycznymi.
Media zasypują nas informacjami o dietach-cud, które pozwalają pozbyć się zbędnych kilogramów w 10 dni. Niestety, często nie mają one racjonalnych postaw.
Doktor n. med. Stanisław Kłąk, który jest prezesem zarządu głównego Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego, opowiada o nowych ustaleniach dotyczących oceny stanu odżywienia u pacjentów oraz o skalach jego pomiaru. Zapraszamy do oglądania!