Autorzy:
Krystyna Iwanow, Wojciech Kłys, Hanna Kunachowicz
Drugie wydanie książki „Dieta bezglutenowa: co wybrać?” zostało napisane przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”. Dostarcza wszechstron...
Dowiedz się więcej
Dieta ketogenna
Autorzy:
Magdalena Dudzińska
Nie u wszystkich dzieci chorych na padaczkę leczenie farmakologiczne pozwala wyeliminować napady lub zmniejszyć ich liczbę. Czy oporność choroby na leki przeciwpadaczkowe oznacza, że nie da się po...
Dowiedz się więcej
Dieta ketogenna
Autorzy:
Magdalena Dudzińska
Nie u wszystkich dzieci chorych na padaczkę leczenie farmakologiczne pozwala wyeliminować napady lub zmniejszyć ich liczbę. Czy oporność choroby na leki przeciwpadaczkowe oznacza, że nie da się po...
Dowiedz się więcej
Dna moczanowa
Autorzy:
Pachocka Lucyna, Jarosz Mirosław
Dna jest zaliczana do chorób cywilizacyjnych, związanych z nieprawidłowym sposobem odżywiania, polegającym na nadmiernym spożyciu potraw tłustych, bogatych w białko, oraz kawy i alkoholu. Jest to...
Dowiedz się więcej
Jem zdrowo. Węglowodany, indeks glikemiczny i inne składniki odżywcze
Autorzy:
Hanna Kunachowicz
Indeks glikemiczny to wskaźnik zawartości cukru w produkcie węglowodanowym.Wartość IG, określa wzrost glukozy we krwi, po spożyciu danego produktu. Dzięki tej informacji, możemy wybierać produkty...
Dowiedz się więcej
Niedożywienie związane z chorobą
Autorzy:
Włodzimierz Cebulski, Andrzej Opuchlik, Piotr Paluszkiewicz
Zgodnie z zaleceniami Ministerstwa Zdrowia opieka żywieniowa jest ważnym uzupełnieniem opieki lekarskiej i pielęgniarskiej. W książce opisano metody zapobiegania niedożywieniu szpitalnemu i jego w...
Dowiedz się więcej
Nowoczesna dietetyczna książka kucharska
Autorzy:
Wieczorek-Chełmińska Zofia
Wznowienie wydania 2.Wszechstronna publikacja ze sprawdzonymi przepisami. Receptury smacznych do przygotowania potraw, uwzględniające zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, witaminy i mi...
Dowiedz się więcej
Zaburzenia lipidowe
Autorzy:
Aleksandra Cichocka, Longina Kłosiewicz-Latoszek, Barbara Cybulska.
Na powstawanie zmian miażdżycowych w tętnicach wpływają przede wszystkim zaburzenia lipidowe (m.in. nadmiar cholesterolu lub zbyt małe stężenie dobrego cholesterolu HDL w osoczu krwi), a także nad...
Dowiedz się więcej
Zespół jelita nadwrażliwego
Autorzy:
Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski
Powtarzające się, uporczywe dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takie jak bóle brzucha, biegunki lub zaparcia, nie zawsze muszą być objawem groźnej choroby. Mogą one towarzyszyć schorzeni...
Dowiedz się więcej
Żywienie chorych z nowotworami
Autorzy:
Mirosław Jarosz, Iwona Sajór
Autorzy prezentują w poradniku praktyczne wskazówki dla lekarzy, dietetyków, pacjentów oraz osób opiekujących się chorymi. W szczegółowy sposób przedstawiają przyczyny i objawy wyniszczenia nowotw...
Dowiedz się więcej