To już IV wydanie książki, które zawiera aktualne informacje w dziedzinie żywienia ludzi zdrowych i chorych. Wydanie to zostało również poszerzone o treści dotyczące leczenia żywieniowego ( dojelitowego i pozajelitowego), zwłaszcza preparatów, które są w nim stosowane oraz mieszanek żywieniowych dla niemowląt, a także najnowsze wytyczne dotyczące postępowania i żywienia osób z cukrzycą.
Helena Ciborowska i Anna Rudnicka swoim słowem towarzyszyły mi przez cały tok studiów na Uniwersytecie Medycznym. Tuż przed rozpoczęciem pierwszego roku ktoś podsunął mi tytuł i powiedział, że ta książka to kompendium wiedzy, przydatne zarówno podczas studiów jak i w trakcie pracy dietetyka.
Światowy Dzień Cukrzycy został ustanowiony w 1991 r. przez Międzynarodową Federację Diabetologiczną (International Diabetes Federation - IDF) oraz Światową Organizacją Zdrowia (World Health Organization - WHO) jako odpowiedź na wyraz obaw związanych z nasilającym się występowaniem przypadków cukrzycy na całym świecie.