Autorzy:
Henryk Gertig, Juliusz Przysławski
Jest to nowoczesny podręcznik akademicki, w którym omówiono podstawowe składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie. Przedstawiono też główne grupy produktów...
Dowiedz się więcej
Choroby trzustki
Autorzy:
Ewa Rychlik, Katarzyna Wolnicka
Książka jest skierowana do pacjentów cierpiących na dolegliwości trzustki. Autorzy przekazują podstawowe informacje o budowie i funkcjonowaniu tego narządu oraz o najczęściej występujących schorze...
Dowiedz się więcej
Dietetyka
Autorzy:
Helena Ciborowska, Anna Rudnicka
To już czwarte wydanie podręcznika cenionego przez studentów i adeptów dietetyki za jasność wywodu, ułatwiającą naukę, i wszechstronność. • omówienie podstaw żywienia człowieka – od znaczenia skła...
Dowiedz się więcej
Dietoterapia
Autorzy:
Dariusz Włodarek, Ewa Lange, Lucyna Kozłowska, Dominika Głąbska
Nowoczesna publikacja dotycząca podstaw żywienia człowieka, a także żywienia w różnych schorzeniach z uwzględnieniem dietoprofilaktyki. W książce uwzględniono aktualny stan wiedzy dotyczącej zapot...
Dowiedz się więcej
Dna moczanowa
Autorzy:
Pachocka Lucyna, Jarosz Mirosław
Dna jest zaliczana do chorób cywilizacyjnych, związanych z nieprawidłowym sposobem odżywiania, polegającym na nadmiernym spożyciu potraw tłustych, bogatych w białko, oraz kawy i alkoholu. Jest to...
Dowiedz się więcej
Jem zdrowo. Węglowodany, indeks glikemiczny i inne składniki odżywcze
Autorzy:
Hanna Kunachowicz
Indeks glikemiczny to wskaźnik zawartości cukru w produkcie węglowodanowym.Wartość IG, określa wzrost glukozy we krwi, po spożyciu danego produktu. Dzięki tej informacji, możemy wybierać produkty...
Dowiedz się więcej
Niedożywienie związane z chorobą
Autorzy:
Włodzimierz Cebulski, Andrzej Opuchlik, Piotr Paluszkiewicz
Zgodnie z zaleceniami Ministerstwa Zdrowia opieka żywieniowa jest ważnym uzupełnieniem opieki lekarskiej i pielęgniarskiej. W książce opisano metody zapobiegania niedożywieniu szpitalnemu i jego w...
Dowiedz się więcej
Zaburzenia lipidowe
Autorzy:
Aleksandra Cichocka, Longina Kłosiewicz-Latoszek, Barbara Cybulska.
Na powstawanie zmian miażdżycowych w tętnicach wpływają przede wszystkim zaburzenia lipidowe (m.in. nadmiar cholesterolu lub zbyt małe stężenie dobrego cholesterolu HDL w osoczu krwi), a także nad...
Dowiedz się więcej
Zespół jelita nadwrażliwego
Autorzy:
Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski
Powtarzające się, uporczywe dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takie jak bóle brzucha, biegunki lub zaparcia, nie zawsze muszą być objawem groźnej choroby. Mogą one towarzyszyć schorzeni...
Dowiedz się więcej